" We are all living in cages with the door wide open "

– George Lucas, filmregisseur –

 

“To study the buddha way is to study the self. To study the self is to forget the self. To forget the self is to be enlightened by all things.”

– Dōgen –

Mediteren is aandachtig kijken, gadeslaan, tot je door laten dringen wat er gebeurt met je lichaam, met je adem, met je gedachten, met je gevoelens. Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig te doen. Echter op het moment dat we gaan zitten, blijkt dat we voortdurend afgeleid worden of verstrikt raken in de netten van onze eigen geest.

Door te mediteren ontstaat er geleidelijk meer rust en verdieping, zodat je ruimte krijgt voor vragen en nieuwe inzichten. Meditatie is geen zweverige bezigheid, maar een oefening in helder leren kijken en afscheid nemen van gewoonten en ingesleten patronen, die onze blik op de werkelijkheid en op wie we zijn, vertroebelen. Het is thuiskomen, het openen van je hart.

Er zijn verschillende boeddhististische tradities: Vipassana, Zen, Vajrayana, Dzokchen,  etc. De verschillen zijn onstaan door geografische ligging en culturele verschillen. Bij bijna alle tradities staat meditatie centraal. In deze meditatiegroep brengen we die weer bij elkaar. We kunnen immers veel van elkaar leren. Mediteren betekent altijd je eigen meditatie uitvinden. Welke traditie je volgt mediteren is altijd iets dat je zelf ontdekt.

De meditatiegroep is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Beginners krijgen vooraf enkele instructies. Mensen die eerder gemediteerd hebben of een mindfulness-training hebben gedaan kunnen elk moment instromen.

In elke bijeenkomst zal een ander aspect worden behandeld: lichaamsoefeningen, verschillende zithoudingen, concentratie op de adem, het meditatief theedrinken en de loopmeditatie komen aan bod. Ter afsluiting bespreken we elke keer een inspirerende tekst vanuit het boeddhisme. Bij elke les is er voldoende ruimte om je eigen ervaringen te bespreken en vragen te stellen.

Meditatie is een stap terug doen. Het is afdalen in wat we zijn; thuiskomen bij onszelf.

“Ik moet minder, ik heb minder zelfkritiek en ervaar meer moed.

Ik hou meer tijd en energie over!”

Haal het beste uit jezelf!

Wij helpen je graag op weg

Bel ons op

06 1411 4406

Het contactformulier invullen kan natuurlijk ook.