" We are all living in cages with the door wide open "

– George Lucas, filmregisseur –

 

 

“To study the buddha way is to study the self. To study the self is to forget the self. To forget the self is to be enlightened by all things.”

– Dōgen –

Zen is een uitermate praktische spirituele weg. Zen betekent ‘gewoon zitten’. Maar zodra je gewoon gaat zitten, merk je wat er in jou gebeurd. Door onophoudelijk je geest te observeren, leren we ons ware zelf kennen. Bij de beoefening van zen speelt meditatie een centrale rol. Het brengt je rust en verdieping, zodat je ruimte krijgt voor vragen en open komt te staan voor inzicht. Meditatie is geen zweverige bezigheid. Het is een oefening in helder leren kijken en afscheid nemen van gewoonten en ingesleten patronen die onze blik op de werkelijkheid en op wie we zijn vertroebelen. Tijdens het mediteren keren we de blik naar binnen en laten we ons licht naar binnen schijnen om van daaruit het leven te zien zoals het is. Het is de werkelijkheid zien zoals die is en jezelf aanvaarden zoals je bent. Het is thuiskomen, het openen van ons hart.

Zen vindt zijn oorsprong in het boeddhisme zoals dat zich vanaf de vijfde eeuw in China heeft ontwikkeld. Van daaruit heeft het zenboeddhisme zich verspreid naar Japan, Korea en Vietnam. In de twintigste eeuw heeft het in het Westen geleidelijk bekendheid gekregen. Het is een toegankelijke vorm van boeddhisme, die kan worden beoefend door mensen van verschillende religieuze tradities. De afgelopen decennia is Zenboeddhisme vooral populair geworden in het Westen vanwege haar unieke trainingsmethoden, die effectief blijken te zijn voor mensen van allerlei verschillende religieuze en sociale achtergronden. Het kan ons helpen een bijdrage te leveren aan een meer harmonieuze samenleving door diepgewortelde misvattingen aangaande onszelf en de wereld te ontmaskeren. Uitgangspunt daarbij is dat iedereen kan delen in de wijsheid van de Boeddha, die rechtstreeks de intrinsieke eenheid van alle wezens ervoer, en manieren vond om dat inzicht uit te drukken in het leven van alledag.

Zen River

Onze zenbeoefening staat in de lijn van Zen River, een van de twee zentempels in Nederland. Zen River staat in de traditie van de  Soto-school. Soto ontstond tijdens de Tang-dynastie als een van de vijf klassieke zenscholen in China. Dogen Zenji bracht de stroming in de dertiende eeuw naar Japan. Soto legt de nadruk het beoefenen van ‘shikantaza’, een vorm van meditatie waarbij de beoefenaar de aandacht losjes gericht houdt op de ademhaling, zonder zich te forceren. De gebruiken van de Soto-school zijn door Zen River in Uithuizen voor een deel aangepast aan onze westerse cultuur. Wij volgen die zo veel mogelijk.

“Hoe harder ik met wilskracht probeerde de zaken naar mijn hand te zetten, hoe minder dat lukte.”

Haal het beste uit jezelf!

Wij helpen je graag op weg

Bel ons op

06 1411 4406

Het contactformulier invullen kan natuurlijk ook.

* indicates required

Ja, ik ga akkoord met de: *

Belangstelling