Wat zijn stressreacties? 

Om jezelf te bevrijden van stress moeten we eerst weten wat stress is. Stress is een hele normale en natuurlijke reactie op een bedreiging. Als we door de jungle lopen en ineens een leeuw voor ons zien, voelen we ons bedreigd en reageren in een split second om onszelf in veiligheid te brengen.

Er zijn drie stressreacties: vechten, vluchten en bevriezen. Meestal kiezen we de juiste reactie. Deze is afhankelijk van het soort bedreiging, je persoonlijke voorkeuren en de situatie. Je zult misschien gemakkelijk kiezen voor vechten als je een geweer in je handen hebt. En je vlucht misschien gemakkelijker als er iets is om te schuilen. Tot zover is stress gezond en is er niets aan de hand. Als de bedreiging weg is rusten we uit en hersteld onze balans weer vanzelf. Maar hoe vaak wordt je geconfronteerd met een reële bedreiging? Hoe vaak is dat? Juist, als dat één keer per jaar is dan is dat veel. Maar hoe komt het dan dat we ons regelmatig bedreigd voelen? hoe komt het dat we ons bedreigd voelen als er geen leeuw voor ons staat? Hoe komt het dat we dagelijks stress ervaren? Waartegen vechten we dan? Waarvoor gaan we op de loop? Waarvoor staan we aan de grond genageld en bevriezen we? Buiten ons is er niets dat ons bedreigd. Waar is dan die bedreiging? Tja… Het zit is ons. Het zijn onze eigen gedachten, onze eigen belemmerende overtuigingen en gewoontepatronen die ons in de weg zitten.

Om je te bevrijden van die belemmerende overtuigingen en gewoontepatronen reageren we met onze stressreacties van vechten, vluchten en bevriezen, maar het werkt helaas niet. Meestal wordt het alleen maar erger. Maar er is nog een vierde reactie: face-it. Dat is precies wat we oefenen in Mindfulness. Het is het erkennen en herkennen van het feit dat je iets als een probleem ervaart (of dat nu echt zo is of niet laten we even in het midden). Face-it houdt in dat je het probleem erkent en herkent. Je vraagt je niet af waar het vandaan komt, of waar je naar toe kunt vluchten. Je vecht niet en je hecht niet. Het is vooral geen gemakkelijke stap. Je kijkt namelijk niet naar buiten, maar naar binnen. Door dit te doen ontstaan er inzicht en vrijheid. Face-it houdt in dat je helder leert kijken naar je gewoonte patronen en belemmerende overtuigingen. Je gaat ontdekken wat deze met je doen en hoe ze je in de war brengen. Je gaat misschien ontdekken dat de oorzaak van je stress binnenin je zit.

Om je te bevrijden van stress die van binnenuit komt is daarom nodig te veranderen van binnenuit. Dat doe je niet zomaar, daar is meestal een heel proces voor nodig om je eigen belemmerende overtuigingen te doorzien en te transformeren. Maar het kan wel. Mindfulness en breintraining kan je daarbij helpen. Het is jouw persoonlijke proces om in jezelf perspectieven te openen en voorbij je eigen stress te kijken. Bij dit proces kan ik je helpen, door je te begeleiden, je te leren kijken naar je zelf en naar de signalen die je zelf genereerd. Het is vooral luisteren naar jezelf.

O ja, als je een echte leeuw tegen komt, vertrouw dan blind op je stressrespons, daar is ie voor.