Communicatie en interactie gaan over de ruimte tussen jou en de ander. Een ruimte waarvan je niet weet wat er gaat gebeuren. Laat je die ruimte open of neem je de ruimte voor jezelf of geef je die aan de ander? Respecteer je jezelf en respecteer je de ander? Wat doe je als de ander die ruimte bepaalt? Hoe reageer je in gesprekken, als het over belangrijke, pijnlijke, ingewikkelde dingen gaat? Wie heeft niet het gevoel gehad dat je niet hebt kunnen zeggen wat gezegd moest worden of dat je misschien wel teveel gezegd hebt. Ben je achteraf ontevreden over hoe een gesprek verliep? Kwam je zelf niet goed uit de verf of gaf je de ander niet genoeg ruimte?

Mindful-interaction

Balans in de interactie tussen jou en de ander is complex en wordt gemakkelijk verstoord door patronen in hoe je met jezelf, of patronen in hoe je met de ander omgaat. Als je wil leren bewuster te reageren, meer keuzevrijheid te hebben, en meer wil halen uit je communicatie met anderen, is het nodig de ruimte tussen jou en de ander vrij te laten. Dan ga je ruimte maken tijdens gesprekken, voor wat er in jezelf omgaat en voor wat je bij de ander waarneemt. Je leert meer bewust te zijn van wat er speelt in de interactie tussen jou en de ander. Door je te trainen in mindfulness, komt er ruimte voor een meer overwogen reactie, die niet wordt gestuurd door oude patronen, maar meer door de situatie zelf.

The most precious gift we can offer others is our presence. When mindfulness embraces those we love, they will bloom like flowers.
Thich Nhat Hanh

Door een gecentreerd bewustzijn kun je leren meer in contact te blijven met je eigen emoties en gedachten en tegelijkertijd in verbinding te staan met de ander. Om bewuster, opener en milder te kunnen reageren heb je een basis nodig in mindfulness. Erken het bestaansrecht van zowel jezelf als de ander; houd rekening met verschillende perspectieven en verplaats je in het standpunt van de ander; blijf bereid om naar de ander te luisteren en luister tegelijkertijd naar jezelf; blijf groeien en beschouw je standpunt en je keuze als iets van dat moment en niet iets voor altijd; besef tenslotte dat je jezelf en de ander nooit volledig kunt kennen.

Wil je meer weten en vooral ervaren?

Binnenkort start een nieuw ontwikkelde training die dat doel voor ogen heeft. In de training ‘Mindful Interaction’ combineren we het naar binnen gerichte waarnemende van mindfulness met het actieve, handelende, naar buiten gerichte van aikibudo, een Japanse krijgskunst. Daarnaast maken we gebruik van de principes van geweldloze communicatie. Door de training leer je de behoefte te onderzoeken die zowel achter je eigen gevoel als achter het gevoel van de ander schuilt. Je ervaart meer de balans en staat meer in verbinding met jezelf en de ander. Doel van Mindful Interaction is om in verbinding te blijven met jezelf en in verbinding te komen met de ander.