Heb je moeite met in slaap vallen? Wordt je halverwege de nacht wakker en kom je niet meer in slaap? Pieker je ‘s nachts of kun je niet goed ontspannen?

Voor veel mensen is dit een ernstig probleem. Uit onderzoek is gebleken dat Yoga Nidra een uitkomst kan bieden. ‘Nidra’ betekent ‘slaap’. Het is feitelijk een training om lichaam en geest volledig te ontspannen. Het heeft het effect van een powernap: één uur Yoga Nidra staat gelijk aan vier uur slaap. Door het beoefenen van Yoga Nidra  zal je merken dat je direct beter gaat slapen en fit weer op kunt staan.

De functie van slapen is dat je na zowel lichamelijke als geestelijke inspanning je volledig herstelt. Dit is precies wat er ook gebeurt tijdens Yoga Nidra. Je legt dezelfde route af die je neemt als je in slaap valt. Zo blijkt dat in het brein dezelfde hersengolven toenemen die ook actief zijn tijdens slapen, terwijl de hersengolven die betrokken zijn bij denken, actie en prestatie zichtbaar verminderen.

Alle onverwerkte indrukken, zorgen en gedachten die je in je hoofd hebt, zijn vaak een grote bron van stress. Tijdens je slaap dienen die te worden verwerkt. Maar als je niet goed slaapt stapelen deze zich op. De functie van dromen is dat je je hoofd ‘opruimt’. In Yoga Nidra leer je eigenlijk weer opnieuw te slapen. Je komt in een droomstaat waardoor je informatie verwerkt die bewust en onbewust in je hoofd is gekomen. Je ruimt dus als het ware je hoofd op. Dat zorgt voor een diepe ontspanning.

Door Yoga Nidra verandert er ook veel fysiek. Je voelt je niet alleen meer ontspannen; ook je hormoonhuishouding en je immuunsysteem verbetert. Ook zal je merken dat je beter bestand bent tegen nieuwe bronnen van stress. Je hebt meer energie.

Wil je zelf ervaren wat Yoga Nidra voor jou kan doen, meld je dan aan voor de training of doe een proefles.

#flowing mountains #yoga nidra #slapeloosheid #stress #piekeren #burn-out #druk hoofd #gezondheid #rust #energie #ontspanning #slaap #nachtrust #Arnhem